skip to Main Content

De sterkte van uw ogen kunt u aflezen van uw brilrecept. De sterkte wordt uitgedrukt in dioptrieën (D). Hoe groter het getal, hoe groter de afwijking. Het volgende kan op uw brilrecept staan:

S -2,25   C -1,25   As 180°

S = Sferisch, uitgedrukt in – (= bijziendheid) of + (= verziendheid)
C = Cilinder, uitgedrukt in – (= negatieve cilinder) of + (= positieve cilinder)
As = de richting van de cilinderafwijking uitgedrukt in graden

Refractieafwijking

Om scherp te kunnen zien is het nodig dat de binnenvallende lichtstralen precies op het netvlies van het oog samenvallen. Vallen de lichtstralen niet precies samen op het netvlies dan spreken we van een refractieafwijking.

Bijziendheid
Als u bijziend bent dan ziet u dichtbij scherp, maar veraf wazig. Bij bijziendheid vallen de lichtstralen samen op een punt voor het netvlies in plaats van op uw netvlies. Hierdoor ontstaat een wazig beeld veraf. Om scherp te kunnen zien heeft u een min-glas nodig.

Verziendheid
Bent u verziend dan ziet u in de verte scherp, maar dichtbij minder scherp. Bij verziendheid vallen de lichtstralen samen op een punt achter het netvlies in plaats van op uw netvlies. Hierdoor ontstaat het wazige beeld dichtbij. Om scherp te kunnen zien heeft u een plus-glas nodig.

Cilindrische afwijking
Bij een cilindrische afwijking heeft uw hoornvlies geen zuivere bolvorm, maar meer de vorm van een rugbybal. De breking van het licht is hierdoor niet in alle richtingen hetzelfde waardoor niet alle lichtstralen samen op het netvlies vallen. Ook dit levert een onscherp beeld op. Om scherp te kunnen zien is een cilinderglas nodig. Een cilindrische afwijking kan voorkomen in combinatie met bijziendheid of verziendheid.

Ouderdomsverziendheid
ls u ouder wordt, wordt de ooglens minder elastisch. Hierdoor verminderd het vermogen om scherp te stellen voor dichtbij. Ongeveer vanaf het veertigste levensjaar begint dit verschijnsel op te treden. Mensen die eerder geen bril nodig hadden, krijgen behoefte aan een leesbril.

DSC00126 Klein
Contact
Carriere Web 3928 Klein
Carriere Web 3925 Klein
ZORGVERGOEDING BEKIJKEN

Meer informatie of advies nodig ?

Bel ons op (0294) 41 44 01 of stuur ons een email.

  • Gerenommeerde optiekspecialist in Weesp
  • Kwaliteit en mode met advies op maat
  • Specialist in sportbrillen op sterkte
Back To Top
Close search
Zoeken