skip to Main Content

Harde contactlenzen worden tegenwoordig vormstabiele lenzen genoemd. Ze zijn gemaakt van vormvast materiaal en door de vele ontwikkelingen laten harde contactlenzen tegenwoordig ook veel zuurstof door. Dit laatste komt ten goede aan de gezondheid van het oog. De huidige generatie harde lenzen zijn zeer comfortabel. Hoewel u in het begin eerst even aan dit type lenzen moet wennen, zult u al snel vergeten dat u de lenzen draagt.

Een rede voor de keuze van een harde contactlens is de correctiemogelijkheid. In veel gevallen is de maximale correctie beter te maken met een harde lens. Voor cilindrische afwijkingen en onregelmatige oogoppervlakken is een harde contactlens in principe de eerste keus.

Harde lenzen zijn gemakkelijk in het onderhoud. De contactlenzen gaan gemiddeld twee jaar mee. De lenzen moeten dan vaak worden vervangen, omdat de lenzen bekrast zijn, minder goed bevochtigen of minder comfortabel gaan zitten. Ook kan het zijn dat de lenssterkte moet worden aangepast. Door de lange levensduur van harde lenzen zijn deze op de langere termijn goedkoper dan zachte lenzen.

Lees meer over het starten met harde contactlenzen.

harde contactlenzen

Comfortplan

Carriere Optiek heeft het Comfortplan Basis en het Comfortplan Peroxide voor harde lenzen. Naast de aanschaf van uw lenzen betaald u eenmalig een vast bedrag en daarvoor krijgt u gedurende 2 jaar:

• contactlensvloeistof, afhankelijk van het plan een peroxide vloeistof of één van de basisvloeistoffen
• periodieke lenscontroles (1 x per half jaar)
• beperkt eigen risico bij breuk en verlies van een lens
• geen kosten voor heraanpassingen
• 10% korting op aanvullende vloeistoffen
• 10% korting op een reservebril
• 10% korting op een zonnebril

Comfortplan Basis per 2 jaar   € 115,-
Comfortplan Peroxide per 2 jaar   € 290,-

Als u geen gebruik wilt maken van het Comfortplan of u bent geen klant en wilt een keer uw lenzen laten controleren dan betaald u voor een lenscontrole € 24,50.

Omgaan met harde contactlenzen
Lens inzetten

Hygiëne is belangrijk in de omgang met contactlenzen dus was eerst uw handen. Zet vervolgens alles klaar en neem een lens uit de lenshouder. Begin altijd met hetzelfde oog om verwisseling te voorkomen.

 • Leg de lens met de bolle kant op de top van uw wijsvinger.
 • Trek met uw wijsvinger van de andere hand uw bovenste ooglid net boven de wimpers omhoog.
 • Trek met uw middelvinger van de hand waarop de lens zich bevindt het onderste ooglid naar beneden.
 • Breng uw wijsvinger met de lens langzaam naar uw oog en plaats deze op het oog.
 • Laat de oogleden rustig los en knipper een paar keer.

Na het inzetten van de lenzen giet u de bewaarvloeistof uit de lenshouder en laat u de houder ondersteboven drogen. Gebruik geen kraanwater om de lenshouder te spoelen, gebruik hiervoor de geadviseerde vloeistof.

Lens uithalen

Was eerst uw handen en zet alles klaar. Het veiligste advies is dat u iedere dag voor het slapen de lenzen uitneemt.

Methode 1

 • Open het oog zo ver mogelijk.
 • Plaats de wijsvinger van de hand waarmee de lens uitgehaald wordt in de buitenste ooghoek op de oogleden.
 • Buig het hoofd voorover, kijk iets in de richting van de neus, trek de vinger langzaam naar buiten en knipper daarna.
 • De lens valt uit het oog. Van de lens op met de andere hand, die als een kommetje onder het oog wordt gehouden.

Methode 2

 • Hierbij maakt u gebruik van een contactlenszuigertje om de lens uit te nemen.
 • Neem het zuigertje tussen duim en wijsvinger en open uw oog zover mogelijk.
 • Plaats het zuigertje loodrecht op de lens.
 • Het zuigertje hecht zich aan de lens en u kunt de lens van het oog nemen.

Maak de lens na het uithalen schoon en plaats deze in verse bewaarvloeistof in de contactlenshouder.

Lens schoonmaken

Onze ogen zijn bedekt met een laagje traanvocht. Dit laagje bevat stoffen die onze ogen beschermen zoals zouten, eiwitten en vetten. Deze stoffen kunnen zich vastzetten op de contactlens en daarom is een dagelijkse reiniging na het dragen nodig.

 • Leg de lens in uw hand en druppel er wat schoonmaakvloeistof op.
 • Daarna wrijft u voorzichtig met uw wijsvinger, ringvinger of pink de lens schoon.
 • Spoel daarna de lens kort af met de aanbevolen vloeistof en plaats hem in verse vloeistof in de contactlenshouder.
 • Vul de contactlenshouder niet bij, maar gebruik elke keer verse vloeistof.

Ook al wordt de contactlenshouder grondig schoongemaakt, na verloop van tijd kan er toch vervuiling plaatsvinden. Uitkoken is een optie, maar het is beter de contactlenshouder regelmatig (iedere 3-6 maanden) te vervangen. Hierdoor vermijdt u de kan op problemen.

Tip: als de harde lenzen langere tijd niet gedragen worden (zoals reserve lenzen) kunnen deze het beste droog opgeborgen worden nadat ze eerst zorgvuldig gereinigd zijn. Voordat u de lenzen weer gaat dragen, moeten ze wel eerst weer gereinigd worden en enkele uren in de bewaarvloeistof hebben gestaan voor een goede bevochtiging.

Lensvloeistoffen

Alle vloeistoffen voor contactlenzen bevatten actieve bestanddelen die uw lenzen niet alleen schoon en helder houden, maar ze ook vrij houden van micro-organismen. Daarom is het van groot belang dat u na het dragen de lenzen handmatig reinigt door ze in de handpalm zachtjes te poetsen met gebruik van schoonmaakvloeistof.

Er zijn diverse merken vloeistoffen. Elke lensvloeistof heeft een andere formule en samenstelling die invloed heeft op het desinfecteren, het bevochtigen van de lenzen en het draagcomfort. Afhankelijk van uw ogen en de gebruikte lenzen adviseren wij u een vloeistof die het beste past. Met de juiste lensvloeistof kunt u de hele dag comfortabel en veilig lenzen dragen. Een goede lensvloeistof voorkomt irritatie aan uw ogen, zorgt ervoor dat stoffen zich minder goed hechten aan het lensoppervlak en houdt de vochtbalans van uw ogen optimaal. Hoe hoger de kwaliteit van de vloeistof, hoe meer plezier u van uw lenzen heeft.

Naast de lensvloeistof is hygiëne belangrijk. Was daarom ook altijd uw handen voordat u uw lenzen en ogen aanraakt. Zorg er ook altijd voor dat uw contactlenshouder schoon is en vervang deze regelmatig (iedere 3-6 maanden).

De lensvloeistoffen zijn na opening maar beperkt houdbaar, het is verstandig om de datum van eerste opening op de fles te schrijven, zodat u weet wanneer deze niet meer gebruikt kan worden. Plaats de dop na gebruik altijd meteen terug op de fles, om te voorkomen dat micro-organismen in de vloeistof komen.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen
Back To Top
×Close search
Zoeken